Mehdi Malek: Jag simmade med pirayorna

Mehdi har besökt 18 länder under ett halvår. Läs om hans resa här.

När jag kontaktar Mehdi Malek, 37, har det gått en vecka sedan han kom hem från en resa som tagit honom genom 18 länder och 81 städer. Under sex månader har Mehdi besökt de flesta länder i Sydamerika. Han har tagit dykningskurser i Belize och Honduras, besökt Lago Azul-grottan i Brasilien och provat på forsränning i Chili River, Peru. Jag frågar honom hur det känns att komma hem igen och han svarar att återvändandet till Sverige varit lite av en chock, men att han ändå snabbt vant sig.

– Min lägenhet är bäst, säger han och skrattar.

Från början var det inte tänkt att Mehdi skulle resa ensam, men omständigheterna gjorde att det blev så. Reaktionerna från vänner och familj var blandade. En del tyckte att idén om en sex månaders resa genom Sydamerika lät som en fantastisk upplevelse, medan andra tyckte att han var galen. Men Mehdi hade bestämt sig för att åka.

– Jag ville se olika länders kulturer, deras mat, folk, uppleva äventyr och se speciella och annorlunda platser i världen.

Mehdi packade sin 65 litersryggsäck och gav sig iväg. Första anhalten blev Havana, Kuba, som kändes som att åka tillbaka till en förgången tid; en annorlunda värld. Husen, bilarna och allt som fanns var gammalt, troligen från 50-talet. Mehdi minns speciellt staden Vinales, känd för sina cigarettplantager och goda mojitos.

”Jag var irriterad, mycket trött och nervös. Vad skulle jag göra?”

De många upplevelserna gör det svårt för Mehdi att svara på vilken upplevelse som varit den bästa, men tillslut bestämmer han sig för dagen då han såg den aktiva vulkanen Acatenango i Guatemala på nära håll. Efter en tuff vandring uppför ett närbeläget berg upp till 3979 meters höjd fick han uppleva ett av naturens starkaste krafter på nära håll.

– På eftermiddagen vilade vi och såg på röken från vulkanen, därefter började det komma lava. Jag är döv, men min vän sa att ljudet var jättehögt.

Jag har under en tid följt Mehdis resa på Instagram och imponerats av hans foton. De flesta bilder på Instagramkontot @pars80me är selfies tagna i vidvinkel med de mest fantastiska vyer i bakgrunden. För sina bilder valde Mehdi äventyrskameran GoPRO 5, som med sin ringa storlek och vikt passade perfekt för backpacking. Ett av de foton som fångat min uppmärksamhet är en bild som visar när han badar med pirayor i Amazonasfloden. Det är också ett av hans starkaste minnen.

– Det är inte många som badar där på grund av att det är mycket farligt. Jag var ensam. En guide sa att om man inte har något sår kan man bada, men även om man bara har ett litet sår kan pirayorna anfalla.

En av de platser som sticker ut allra mest i Mehdis Instagramfeed är den 250 kvadratkilometer stora Perito Moreno-glaciären i Argentina. Glaciären är världsunik eftersom den till skillnad från andra glaciärer fortsätter att växa istället för att minska. I filmerna syns Mehdi, iförd stegjärn anpassade för isklättring, filma de storslagna isvidderna. I en film böjer han sig ner och smakar på det friska och kalla smältvattnet från glaciären.

– Jag vandrade tre kilometer på isen. Det var fantastiskt att se de färgerna i turkost och vitt.

Långa resor är sällan helt problemfria och så var det även i det här fallet. När Mehdi skulle åka från Colombia in i Ecuador blev inte passet stämplat, vilket ställde till med problem när han senare skulle vidare till Peru. Han fick ingen hjälp från personalen i Ecuadors gränskontor, utan han instruerades att åka tillbaka hela vägen till norra Ecuador för att få passet stämplat. Situationen var stressad då en buss väntade på den peruanska sidan.

– Jag var irriterad, mycket trött och nervös. Vad skulle jag göra? Det kändes som om ingen hjälpte mig, och det är svårt att tala engelska med folk i Sydamerika. Dessutom var det tidigt, vid tre eller fyra på morgonen.

Tillslut kom hjälpen från den Peruanska sidan. De sa åt Mehdi att komma till ett kontor och där blev han instämplad i Peru. Som tur var hann han med bussen.

– Chauffören räknade passagerarna i bussen. Bara en fattades och han kom in till migrationskontoret för att hämta mig.

Resan tog Mehdi till allt från storstäder till vild natur. Men resan hade kommit till sitt slut och det blev dags för Mehdi att lämna Chile för att åka hem till Sverige. Efter att ha bytt flyg i São Paulo och Lissabon var han tillslut hemma i Stockholm. På Instagram postar han en bild på sitt ansikte. Han har inte rakat sig under hela resan och skägget är långt. Nu ska allting bort. Mehdi säger att trots att han varit borta så länge, känns det ändå som vore det igår han åkte.

– Men jag saknar verkligen att resa, det är mycket roligare att träffa folk och se olika kulturer.

Samtliga platser Mehdi besökte under sin resa:

Kuba: Havana, Vinales, Trinidad, Varadero och Santiago de Cuba.

Mexico: Cancun, Valladolid (Chichen Itza) och Tulum.

Belize: Caye Caulker och Belize City.

Guatemala: Flores, Semuc Champey, Antigua Guatemala och Lake Atitlan.

El Salvador: El Tunco och San Salvador.

Honduras: Copan, La Ceiba och Utila.

Nicaragua: León, Masaya, Granada, Isla de Ometepe och San Juan del Sur.

Costa Rica: Santa Teresa, Monteverde, La Fortuna och Puerto Viejo.

Panama: Bocas del Toro och Panama City.

Colombia: Santa Marta, Cartagena, Medellin, Guatape, Salento, Santa Rosa, Tatacoa Desert och Ipiales.

Ecuador: Quito, Banos, Alausi och Cuenca.

Peru: Piura, Lima, Miraflores, Iquitos, Pisco, Paracas, Ica , Nasca, Arequipa, Cusco, Machu Picchu och Puno.

Bolivia: La Paz, Uyuni, Potosí, Sucre och Santa Cruz.

Paraguay: Ciudad del Este.

Brasilien: Bonito, Foz de Iguacu, Rio de Janeiro, Salvador, São Paulo och Santos.

Uruguay: Montevideo, Punta del Este och Colonia.

Argentina: Foz de Iguazu, Buenos Aires, Salta, Jujuy, El Calafate, El Chaltén och Ushuaia.

Chile: Punta Arenas, Puerto Natales (Torres del Paine), Pucón, Valparaíso, Santiago de Chile.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *