Corona: Förnekelse eller panik

I ett väntrum hörde jag två personer diskutera Corona utifrån väldigt olika ståndpunkter. Kvinnan tyckte att Corona var rena småförkylningen och hon var mycket irriterad på alla som inte insåg hur obetydlig den var. Mannen kontrade med vad han läst i tidningarna, han var ganska orolig. Men kvinnan var obeveklig: ”Nu räcker det, jag orkar inte höra på skiten mer!”

Kvinnan och mannen kan sägas representera de ståndpunkter jag sett i min egen bekantskapskrets.

Folks reaktioner på viruset är väldigt olika. Jag har pratat med många och det är allt ifrån förnekelse till ganska stor oro. Många bunkrar mer eller mindre. Jag tror att, när det gäller hur pass orolig man ”bör” vara, är väl det bästa är att vara någonstans mittemellan. Varken förnekelse av situationens allvarlighet, eller panik, är hälsosamt.

Jag såg just liveprogrammet Coronaspecial: Svar på dina frågor som släpptes igår. Programmet visar att den allvarliga situation vi befinner oss i inte bara handlar om att personligen bli sjuk i Corona. Även om de flesta som drabbas av viruset bara får milda symptom, och även om vi antar att de flesta inte kommer drabbas alls, är alla personer fortfarande en del av samhället och kommer därför obevekligen drabbas av situationer som dessa:

1. I Frankrike kan man bötfällas om man går ut utan giltig anledning (såsom arbete eller sjukhusbesök).
2. I England funderar man över att isolera personer över 70 år i hemmet.
3. I Sverige bör i nuläget personer över 70 år undvika att gå ut eller ta emot besök.
4. Om personer över 70 år inte kan ta sig ut och handla kommer de behöva hjälp att få hem mat, från vänner, familj eller grannar. Enligt programmet kommer statens hjälp, när det gäller basvaror för äldre, vara närmast obefintlig.
5. Finland har meddelat att samtliga skolor och universitet ska stängas.

Det är viktigt att prata med människor som befinner sig i andra länder. Då vet vi vad vi kan vänta oss inom en snar framtid. Fortsätter det utvecklas på detta sätt kan man anta att även Sverige kommer få regler liknande de ovan nämnda.

Det behöver alltså inte vara ett personligt sjukdomsutbrott som gör att du drabbas av situationen. Istället kan det vara din skola eller arbetsplats som stänger, eller att du tvingas isoleras i hemmet. Ett av de vanligaste argumenten mot Coronas farlighet är ”att det drabbar bara äldre”. Men jag antar att de flesta har äldre släktingar. Mina föräldrar är över 70 år, så för mig är det ganska nära.

Jag tror också att folk stirrar sig blinda på statistik om ”antalet döda” och ”antalet tillfrisknade”, men glömmer allt däremellan. De som varken är döda eller tillfrisknade befinner sig mittemellan. De har alltifrån lätta symptom till ligger med respirator. Och det gäller inte bara äldre!

Samtidigt får vi inte gripas av panik. Just nu pratar alla om Corona hela tiden och jag tror inte det är bra. Fortsätt gör annat, fortsätt tänk på annat, dela annat i sociala medier. Gå ut i vårsolen medan tid är och njut av naturen. Läs annat också.

Jag har funnit mycket frid och lugn i en kristen radiokanal och i kristna bloggar, för att inte nämna Bibeln. Från ett Bibliskt perspektiv bör vi inte ens bli förvånade över att detta händer, tvärt om är det att vänta sig:

Mark 13:7 När ni får höra stridslarm och rykten om krig, bli då inte förskräckta. Sådant måste komma, men det är ännu inte slutet.

Matt 24:6 Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet.

Och det är just det Frankrikes president sa om situationen: ”Vi befinner oss i krig”.

Länklista: 

Coronaspecial: Svar på dina frågor
Radio Maranata, avsnitt 1avsnitt 2
Blogg Berno.se: ”Världen står i brand – Jesus kommer!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *