Sluta bunkra – Bli matsmart under Coronakrisen

Vill du undvika att bunkra men är orolig för att maten ska ta slut? Här kan du läsa om hur du kan bli matsmart och stoppa matsvinnet!
Melody Sundberg & Maj-Len Rönnlund.


För en tid sedan fick jag reda på att en tredjedel av all mat slängs. Vetskapen om det ledde till en förändring hos mig och sedan dess har jag försökt att leva mer matsmart. Inte minst är det viktigt att vara matsmart under Coronakrisen! I normala fall rekommenderar Civilförsvarsförbundet att man bör ha mat hemma så att man klarar sig i minst 72 timmar. Under Coronakrisen är det nog många som vill klara sig betydligt längre än så, något som resulterat i många tomma hyllor i affären.

Jag tror att många av oss skulle klara oss länge med det vi redan har hemma. Om du hör till en av de som inte vill bunkra finns det mycket annat du kan göra istället! 

  • Innan du köper nytt, ta reda på vad du redan har. Ta en titt i skafferi, kyl och frys. Hittar du något du glömt att du har? Placera det längst fram i skafferiet och ta med det i veckans matmeny. Jag gjorde en god middag med omelett på ägg som passerat bäst-före datum och stuvning på bortglömd plockad skogssvamp.
  • Stirra dig inte blind på bäst-före datumet. I många, kanske de flesta fall, är maten fullt ätbar långt över det angivna bäst-före datumet. Ibland är den till och med godare! Använd syn, smak och lukt för att ta reda på om maten är för gammal.
    OBS: Blanda ej ihop med ”sista förbrukningsdag”! Det datumet sätts ofta på till exempel färsk kyckling och man bör inte äta maten efter att sista förbrukningsdag passerat! Läs mer om bäst-före datum här.
  • Bli en vinnare på stafettmatlagning. Spara alltid överbliven mat och låt den bli en del av en ny måltid dagen efter! Blev det för mycket stekt lök över till pannbiffen? Låt den bli en del av en pastasås dagen efter!
  • Bli flexibel. Är du orolig över att ditt favoritbröd ska ta slut i mataffären? Bunkra inte! Fråga dig istället om du inte kan tänka dig att byta till ett annat bröd för tillfället, eller till exempel äta en grötfrukost istället för brödfrukost.
  • Ät mer vegetariskt. Vegetarisk och vegansk mat innebär mindre färskvaror och är smartare i en krissituation. Havremjölk, till exempel, håller sig oöppnad i många månader i rumstemperatur. Torkade bönor, linser, kikärtor, krossad tomat och kokosmjölk håller sig en mindre evighet i skafferiet. 
  • Planera din matlagning. Försök att inte laga mer mat än du vet att ni äter upp. Använd först upp mat där bäst-före datumet håller på att gå ut. Placera äldre varor längst fram i kylskåpet, och nyare längre bak. 
  • Släng aldrig något. Försök att alltid hitta en ny anvädning för överbliven mat. Tidigare i veckan åt jag en middag på matrester från fyra olika måltider. 
  • Variera dig. Ofta blir vi inkörda i gamla spår och glömmer att det finns så mycket nytt att prova. Är havregrynen i affären slut behöver du inte oroa dig för att bli utan frukostgröt. Gröt på exempelvis kornmjöl är supergott!

Tips från min mamma Maj-Len på hur du kan använda maten smartare!

Blomkål: Använd hela huvudet med blad och allt, stocken kan rivas. Passar till flera soppor och andra rätter.

Broccoli: Använd hela broccolin, skala eventuellt stocken. Den är god rå eller wokad, eller koka soppa av alltihop!

Purjolök: Kasta för all del inte det gröna, som innehåller mest näring! Strimla fint till soppa, hacka fint och använd som gräslök.

Apelsin, citron och lime: Tvätta noga i hett vatten, torka av skalet och riv. Gör små paket o frys in till kakor och annan smaksättning.

Äpplen: Skär många på en gång, tvätta dem noga, lägg sedan kärnhus och skal i en kastrull. Ha en skvätt vatten i kastrullen så att det täcker bottnen och lite till. Koka till äppelmos, lägg till ett extra äpple eller två. 

Bananer: Mogna bananer kan frysas in och ätas som glass, eller skiva dem och frys och använd till smoothie eller låt dem koka med i gröten. 

Överblivet potatismos kan blandas med ett ägg och lite vetemjöl, klicka ut i stekpannan till goda plättar!

Keso eller kvarg blir pirog:  Mät upp hur mycket keso du har i ett decilitersmått. Mät sedan upp lika mycket vetemjöl, och halva mängden margarin. Arbeta ihop, kavla ut, strö riven ost på halva, vik över andra halvan och grädda i 200 grader till fin färg, det blir en jättegod kesopirog!

Vitt bröd: Skär i tärningar, stek i margarin eller smör, krydda med vitlökspulver o lite salt. 

Halvvissen paprika: Skiva eller hacka, fräs i fett med lök, tills det blir lite färg. Gott tillbehör till maten!

Och slutligen, när krisen är över – fortsätt lev matsmart! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *